امروزه باتری های لیتیومی جایگاه خاصی در سیستم های برق اضطراری پیدا کرده اند و همچنین بازیافت آنها بسیار اهمیت پیدا کرده است.
بالا رفتن میزان آلودگی های صنعتی و همچنین تغییرات اقلیمی که امروزه موجب گرمایش زمین و طوفان های مختلف و سیل در اروپا و آمریکا شده است سیاستمداران و شرکت های بزرگ را در مورد محصولات تولیدی ای که دارای آلودگی های بالا هستند به فکر فرو برده است و اکثر کمپانی های بزرگ در حال بررسی این گونه محصولات و تولید محصولاتی هستند که آلودگی کمتری برای محیط زیست داشته باشند.
در این میان باتری ها یکی از پر مصرف ترین محصولات صنعتی هستند که علاوه بر اینکه در زندگی روزمره بسیار مورد استفاده قرار می گیرند، از مواد اولیه سمی مانند سرب و سایر عناصر خاص در تولید آنها استفاده می شود که رویکرد ما در مورد بازیافت و یا از بین بردن اجزایی که قابل بازیافت نیستند می تواند خیلی در آلودگی محیط زیست تاثیر گذار باشد.
روشهای مختلفی وجود دارد که شما یک محصول را بیشتر از موارد مشابه دوستدار محیط زیست در نظر بگیرید. بر خلاف باتری های سیلد اسید ( که دارای سرب هستند ) باتری های لیتیوم یونی حاوی مواد سمی خطرناک نیستند. هر دو نوع باتری قابل بازیافت هستند. با این حال، در حال حاضر بازیافت باتری های سیلد اسید در اکثر مناطق جهان بسیار آسان تر از بازیافت باتری های لیتیوم یونی سایز بزرگتر است که در یو پی اس ها و خودروهای برقی استفاده می شود.
با این حال، برای بررسی کامل تأثیرات زیست محیطی هر مدل از باتری ها باید رد پای تولید دی اکسید کربن را در طول چرخه عمر باتری در نظر بگیرید و بدانید که عوامل مختلفی در طول عمر یک باتری موجب آسیب رساندن به محیط زیست و تولید گازهای گل خانه ای خواهد شد. مواردی که باید در نظر بگیریم به این قرار هستند:
✔️ استخراج مواد اولیه برای تولید باتری
✔️ انرژی مورد نیاز برای تولید باتری
✔️ انرژی مورد نیاز برای حمل و نقل
✔️ انرژی مورد نیاز برای شارژ کردن باتری ها و همچنین انرژی مورد نیاز برای خنک نگه داشتن باتری
✔️ قابلیت بازیافت و تاثیر آن بر روی محیط زیست
تجزیه و تحلیل های مختلف در مورد انواع یو پی اس و باتری های یو پی اس نشان داده است که اتلاف عملیاتی انرژی (یعنی انرژی مورد استفاده برای شارژ باتری ها) تا حد زیادی ، عامل اصلی تولید دی اکسید کربن توسط یک دستگاه UPS و باتری های آن در طول عمر بطور متوسط ده ساله آنهاست. با این حال ، تفاوت زیادی در اتلاف عملیاتی انرژی بین دو سیستم وجود ندارد.
باتری های لیتیوم یونی نسبت به باتری های سیلد اسید به انرژی کمتری برای شارژ شدن نیاز دارند. چرخه شارژ در باتری های باتری لیتیوم یون دارای بهره وری 90 درصد است و در مقایسه برای باتری های سیلد اسید دارای بهره وری 80 تا 85 درصد می باشد. همچنین سرعت دشارژ خودبخودی در باتری های سیلد اسید بیشتر از باتری های لیتیوم یونی است. با این وجود، باتری های لیتیوم یونی به یک سیستم مدیریت باتری (battery management system یا BMS) برای محافظت در برابر اتصال کوتاه و شارژ بیش از حد نیازمند هستند که خود این سیستم مدیریت باتری انرژی مصرف می کند. بنابراین کل اتلاف انرژی عملیاتی در هر دو مورد بسیار مشابه یکدیگر است.
برای تعقیب کردن چرخه تولید گازکربنیک در یک چرخه حدودا 10 تا 15 ساله از عمر هر کدام از این دو نوع باتری باید به عوامل دیگری نیز توجه کرد. با توجه به اینکه باتری های لیتیوم یونی حاوی مواد کم خطر تری در محل دفن و همچنین شامل مواد قابل بازیافت بیشتری هستند و همینطور چون طول عمر آنها 2-3 برابر بیشتر از باتری های سیلد اسید است ، می توان ادعا کرد که باتری های لیتیوم یونی سبزتر یا بیشتر دوستدار محیط زیست هستند.
با این حال، توجه داشته باشید که میزان بازیافت سرب از باتری های سیلد اسید 99 درصد بوده و بیش از 90 درصد باتری های سیلد اسید در سراسر جهان جمع آوری و بازیافت می شوند. با این حال، وضعیت بازیافت باتری های لیتیوم یونی، به ویژه باتری های بزرگتر لیتیوم یون (مثل مدل هایی که در وسایل نقلیه برقی و یو پی اس ها استفاده می شود) بسیار محدود تر است.